Beleidsplan schuldhulpverlening

168x168 Aafke Ouwerkerkvrijdag 25 april 2025 20:36

Als ChristenUnie hebben we onze steun uitgesproken voor het beleidsplan schuldhulpverlening. Met behulp van bijgevoegde motie hebben we het belang onderstreept om ook per direct concrete stappen te zetten in het bestrijden van schulden bij jongeren. We zijn dankbaar dat de motie door gemeenteraad is aangenomen.

Tijdens het debat sprak Aafke (in haar laatste vergadering voor haar zwangerschapsverlof) bijgaande bijdrage uit:

Voorzitter, het is niemand ontgaan. Deze week overleed Paus Franciscus. Een paus die zich stevig uitsprak over de zorg voor mensen die wat wij noemen aan de onderkant van de samenleving leven. Migranten, armen, zieken. Hij sprak zich uit tegen onverschilligheid. Onverschilligheid tegenover het leed van anderen. Het vasthouden aan harde regels of maatregelen, om maar niet in aanraking te hoeven komen met deze mensen. Alsof ze er niet meer zijn als je ze negeert. Ik denk dat dit ook past binnen het thema van de schuldhulpverlening. Want zijn we soms niet geneigd om te denken over mensen met schulden: eigen schuld, dikke bult. We kunnen soms onverschillig zijn over de oorzaken die ten grondslag liggen aan de schulden. Of wat het hebben van schulden doet met je als persoon. Wat het doet binnen een gezin. Welke invloed het heeft op fysieke en mentale gezondheid. 

Ik ben daarom blij dat we met dit beleidsplan schuldhulpverlening omzien naar mensen met schulden. Dat we hen helpen als het zover is gekomen, in samenwerking met de sociale dienst. Maar ook dat we lokaal zoveel aandacht besteden aan de preventie. Zoals het ook staat in de visie sociaal domein: voorkomen is beter dan genezen. En dat vraagt om aandacht, om verschilligheid: om compassie met mensen in armoede, om oog voor hun problemen en met hen het gesprek aangaan.

Uit ervaring weet ik wat het doet om te leven met een tekort aan geld. Wat het doet in een gezin. Het kan je leven beheersen en soms leidt dat ertoe dat je daardoor keuzes maakt die niet helpend zijn. Het is goed dat we veel aandacht besteden aan het voorkomen van het maken van die verkeerde keuzes. Dat er al in een vroeg stadium hulp wordt geboden, bijvoorbeeld door middel van de vroegsignalering, maar ook de hulp die bijvoorbeeld via Servanda wordt geboden. 

In het beleidsplan wordt expliciet ook aandacht besteed aan de groep jongeren. We kunnen er niet omheen dat er landelijk zorgen zijn om de financiële gezondheid van jongeren. Het is daarom goed om daar, zonder dat er al directe signalen zijn in Hardinxveld-Giessendam, al alert op te zijn. In het beleidsplan wordt vooral gesproken over onderzoek naar wat nodig is. Goed om dat eerst te onderzoeken voordat we middelen inzetten. Ik vraag me daarbij echter ook af of het niet al mogelijk is om al wat concretere stappen te zetten, zoals bijvoorbeeld gerichte communicatie richting jongeren die 18 worden. Het is een moment dat jongeren zelf financieel verantwoordelijk worden. We kunnen hen en hun ouders mogelijk helpen door hen informatie te geven over wat ze moeten regelen bijvoorbeeld, maar ook kunnen we jongeren misschien wijzen op mogelijkheden om hun kennis over financiële zaken te vergroten. Ik ben benieuwd hoe de wethouder en de andere partijen hier naar kijken. 

Via deze weg wil ik de betrokken wethouder en ambtenaren ook een compliment geven. Want voor ons ligt een goed geschreven, duidelijk beleidsplan, waar de gemeenteraad bij de totstandkoming op een mooie manier is betrokken. We kunnen als ChristenUnie dan ook van harte instemmen.

 

Besluit – aankondiging motie
Zoals ik ook al zei in mijn eerdere bijdrage is het goed om aandacht te besteden aan het versterken van de financiële gezondheid van jongeren. Dat begint met het creëren van een omgeving waarin jongeren kans van slagen hebben: goed onderwijs, goede baan kansen, betaalbare woningen. Maar daar hoort ook voorlichting en preventie bij. 

Bijna 20% van de jongvolwassenen in Hardinxveld-Giessendam geven in de gezondheidsmonitor aan dat ze moeite hebben om alles te betalen wat moet en 5,9% heeft zelfs schulden. Volgens berichtgeving van de NOS is maar 12 procent van de jongeren financieel gezond. Dat is schrikbarend weinig. Daarnaast kennen we allemaal de berichtgeving over achteraf betalen, dat jongeren hier massaal gebruik van maken en daardoor in de schulden terecht komen. De druk op jongeren om mee te doen in bepaalde trends is groot.

Dit zijn zorgelijke signalen. Concreet zijn er nog weinig signalen van geldzorgen bij jongeren in Hardinxveld-Giessendam, maar voorgaande cijfers geven aan dat er zeker wel redenen tot zorg zijn. Weten jongeren de weg naar de gemeente te vinden? Kunnen ze wel met geld omgaan of hebben ze dat nooit geleerd? Weten ze wat ze moeten doen als ze bijvoorbeeld 18 worden.

Het is goed dat er de komende vier jaar wordt onderzocht welke concrete acties nodig zijn. Tegelijkertijd denken wij als CU dat we in ieder geval nu al kunnen starten met het geven van de juiste informatie rondom geldzaken als jongeren 18 worden. Ze worden dan immers zelf op meer vlakken financieel verantwoordelijk. 

Door middel van deze motie vragen we het college dan ook om een campagne op te starten die bestaat uit communicatie richting jongeren en hun ouders rondom hun 18e verjaardag, waarbij ze worden meegenomen in wat ze allemaal moeten regelen als zijzelf of hun kind 18 worden, met daarbij speciale aandacht voor het financiële aspect. Dit kan bijvoorbeeld door jongeren en hun ouders een brief te sturen rondom hun 18e verjaardag, met daarin een verwijzing naar de gemeentelijke website waar wordt uitgelegd wat een jongere moet regelen rond zijn of haar 18e verjaardag. Er zijn in het land verschillende voorbeelden van gemeenten die dit doen, bijvoorbeeld de gemeente Dordrecht met een website voor jongeren en een kaart rondom hun 18e verjaardag, maar ook de gemeente Amsterdam die ook een speciale website hebben voor ouders van wie hun kind 18 wordt. 

Door middel van zo’n communicatie-campagne worden ouders en jongeren gewezen op wat ze moeten regelen als ze 18 worden, maar bijvoorbeeld ook waar jongeren meer kunnen leren over hoe zij met geld omgaan. We hoeven niet zelf daarvoor cursussen op te zetten, die zijn er in het land al. Denk bijvoorbeeld aan de cursus Grip op je money, die zich speciaal richt op jongeren. Maar meer lokaal kunnen ook jongeren uiteraard terecht bij Servanda voor begeleiding bij hun financiën. 

Laten we jongeren wijzen op de mogelijkheden die er zijn en zo hopelijk eraan bijdragen dat zij financieel gezond starten aan hun volwassen financiële leven. Want starten met een financiële ongezonde situatie, kan nog lange tijd daarna gevolgen hebben.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie Versterken preventie op het gebied van financiele gezondheid jongeren88,5 kBapplication/pdfdownload

« Terug