Debat Uitvoering motie ‘Hardinxveld-Giessendam spant zich in voor vluchtelingen’
Op 24 september 2015 heeft onze gemeenteraad unaniem de motie "Hardinxveld-Giessendam spant zich in voor vluchtelingen" aangenomen. Op 28 januari jl. debatteerden we over de uitvoering hiervan. Onze fractie had gehoopt en verwacht dat de inspanningen van het college duidelijker zouden zijn. Met een nieuwe moties geven we nogmaals richting aan in deze discussie.
In het vervolg van dit bericht leest u onze inbreng tijdens de 1e termijn.
Graag verwijzen we u ook naar het 10-punten plan t.a.v. de vluchtelingen problematiek van onze Tweede Kamerfractie: https://goo.gl/Jkui8A.
Voorzitter,
Ik twijfel, ik twijfel enorm! Moet ik nu boos zijn op mezelf? Ben ik te goedgelovig geweest? Is de boodschap nu echt niet duidelijk geweest?
Waar ik absoluut niet aan twijfel is het feit dat ik baal, en niet zo'n klein beetje ook! En ik ben ernstig teleurgesteld, teleurgesteld in dit college! En dat geld uiteraard niet alleen voor mij persoonlijk, maar voor onze hele fractie.
Op 24 september 2015, inmiddels ruim 4 maanden geleden, hebben we als raad unaniem een motie aangenomen waarin we uitspreken ons te willen inspannen voor vluchtelingen. Een motie waarin we als raad hebben uitgesproken een verantwoordelijkheid te voelen om een bijdrage te leveren in huisvesting en begeleiding van vluchtelingen. Een bijdrage voor medemensen die gevlucht zijn uit een oorlog. Die geen andere keuze meer hadden dan alles achterlaten en te vertrekken voor een onzekere reis en een onzekere toekomst. Een motie die is aangenomen in een sfeer en setting dat Hardinxveld-Giessendam zich van zijn allerbeste kant kon laten zien.
Wethouder Baggerman en Burgemeester Augusteijn waren duidelijk, natuurlijk moest Hardinxveld-Giessendam haar bijdrage leveren. En dat vooral in goed contact met inwoners en de werkgroep Kerk en Vluchteling. Er is ambtelijk capaciteit op gezet.
In een goed bezochte bijeenkomst in "De Bron" heeft de burgemeester aangekondigd in 2016 in ieder geval 80 vluchtelingen te willen opnemen, te beginnen met 20. Burgemeester en wethouder moeten tijdens deze bijeenkomst ook de bereidwilligheid en de energie van de bewoners hebben geproefd.
In onze beleving was en is er alle ruimte om de motie van 24 september in genoemde sfeer en setting uit te voeren.
En wat is het resultaat vandaag?
Vorige week heeft Omnivera een presentatie gehouden waarin zij invulling geven aan de motie. U hoort het goed, niet het college heeft invulling gegeven, maar Omnivera. Omnivera gaat de taakstelling die wij als gemeente krijgen realiseren. Te beginnen met circa 20 staushouders op korte termijn en rekening houdend met een grotere taakstelling over heel 2016. Omnivera trekt daarvoor zelfs behoorlijk haar portemonnee. Wat ons betreft complimenten en respect voor Omnivera.
En wat heeft ons college gedaan? En voor onze inwoners vertaal ik dat in de vraag: wat hebben wij als gemeente gedaan? Er is zeker niet stil gezeten. Er is onderzoek gedaan naar mogelijke huisvestingsplaatsen, er is veel overlegd met belangrijke partijen als het COA, de VNG, de veiligheidsregio. Daarnaast is er een bijdrage geleverd aan de crisisnoodopvang in Leerdam, er is afgestemd, er zijn presentaties ontvangen en tot slot ook intensief overleg met Omnivera.
Maar, en daar zit onze teleurstelling, netto blijft er niet meer over dan uitvoering van een beleid dat niets verschilt met dat van vorige jaren. Ook in 2014 en 2015 hebben we als gemeente, in goede samenwerking met Omnivera, de vergunninghouders die we verplicht waren op te nemen een woonplek geboden. Ook in afgelopen jaren is het aantal per jaar hoger geworden en vaak verdubbeld.
Kortom, al bovenstaande inspanningen hebben, los van regionale inzet, niet geleid tot een bijdrage die op één of andere wijze verschil maakt.
Vorige week is door dominee Sander Ris ingesproken tijdens de ontmoeting. Zijn bijdrage was helder: Is de gemeente Hardinxveld-Giessendam bereid de 'spreekwoordelijke mijl' extra te lopen? Is de gemeente Hardinxveld-Giessendam bereid meer te doen dan dat we vanuit het rijk krijgen opgelegd? Kan Hardinxveld-Giessendam hier zichzelf onderscheiden? Dat is wat ons betreft de geest die uit de motie van 24 september spreekt. Een bereidwilligheid en gastvrijheid die veel meer dan het gemiddelde is of wat wettelijk van ons wordt gevraagd.
In de presentatie van Omnivera is aangegeven dat er tussen de gemeente en Omnivera een convenant zal worden opgesteld. Pas na deze presentatie is er, mede dankzij het betoog van collega de Ruiter, contact gelegd met de werkgroep Kerk en Vluchteling. Ds. Weij is direct uitgenodigd voor een bijeenkomst afgelopen dinsdagochtend. Maar waarom pas toen? Waarom zijn deze werkgroep en bv Servanda niet direct hierbij betrokken. Waarom moeten er blijkbaar een paar fracties duidelijk te kennen geven boos en teleurgesteld te zijn. Waarom laat het college deze, juist zo betrokken partijen, maanden aan de kant staan?
Het moge duidelijk zijn. De gedane inspanningen zijn voor ons absoluut onvoldoende. Met twee potentiële locaties laat het college zo een kans liggen om niet maar met 20 te beginnen, maar met zo’n 40. De spreekwoordelijke “extra mijl”? De vrijwilligers staan klaar! Niet dankzij het college, maar op initiatief van een groot aantal kerken. En ook uit andere kringen hebben mensen hebben zich aangemeld om mee te doen.
Voorzitter, om af te ronden een drietal vragen:
Aan de collega-raadsfracties:
- Zien jullie in de praktijk ook geen verschil met de uitvoering van het beleid van de afgelopen jaren? En mochten jullie het wel zien, waar zit dan dat verschil?
- Zien jullie ook van mening dat de uitvoering van de motie slechts beperkt is gebleven tot niet meer dan de letter van de motie?
Aan het college:
- Is het college bereid om in de geest van de motie van 24 september vorig jaar én ook in lijn met de oproep van de werkgroep extra inspanningen te doen waarmee er duidelijk meer voor de vergunninghouders wordt gedaan dan wat het rijk ons oplegt? Om te starten met 40 in plaats van 20 zou wat ons betreft een prima eerste (extra) stap zijn!
Jan Nederveen
28 januari 2016